W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Arkhangel'skaya oblast'

14.6 km (9.1 miles) WSW of Basharino, Arkhangel'skaya oblast', Russia
Approx. altitude: 174 m (570 ft)
([?] maps: Google MapQuest Multimap world confnav)
Antipode: 61°S 134°W

Accuracy: 17 m (55 ft)
Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: East view #3: South view #4: West view #5: GPS reading #6: Точка старта у шлагбаума/Start from check-point #7: Riding #8: Вот он какой, газопровод!/Here it is...gas pipeline #9: Вот так находка!/Here is NGR tail #10: Брошенный поселок/Abandoned settlemnet #11: Еще 2 км по шпалам/Counting tires... more 2 km #12: Великий Устюг/Velikiy Ustiug town and Sukhona river, 30 km from the CP

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  61°N 46°E  

#1: North view

(visited by Maxim Zakharenko and Vladimir Chernorutsky)

English

25-Июля-2009 – О вреде шапкозакидательства

Продолжение от точки N61°E48°.

Точка N61°E46° расположена в 2,8 км от узкоколейной железной дороги Удимское–Молодых. В интернете достаточно информации о наличии и состоянии этой дороги, но мы не ищем легких путей, изучать эту тему мы не стали, потому что Максим сказал: «это давно разобранная дорога и мы приедем на точку на джипе». К сожалению, всё получилось иначе. Накануне, проезжая Красавино, мы пытались выехать на эту «разобранную» дорогу. Всё, что нам удалось выяснить, что дорога действительно разобрана, но представляет собой тракторную колею и мы по ней не проедем. Собственно, в этом не было ничего нового, мы не очень-то и рассчитывали, что нам удастся переехать границу Вологодской и Архангельской областей на машине по второстепенной дороге. Граница областей чаще всего является самой непреодолимой преградой. Значит, остается 2 варианта: через Удимский и далее вдоль узкоколейки или вдоль газопровода Ухта–Торжок. Решению этого вопроса была посвящена ночь на 25 июля в гостинице Котласа. Пришлось искать аргументы и зайти в интернет с мобильного устройства. Судя по информации из Википедии, Удимское–Молодых – действующая узкоколейная дорога, имеющая лесовозное и (внимание!) регулярное пассажирское сообщение! Это значит, что на джипе мы не проедем, что надо или привязываться к расписанию поездов или искать «пионерку». Всё это довольно сложно и мы решаем брать точку с нитки газопровода. Вдоль него должна быть дорога для обслуживания и мы, скорее всего, по ней проедем до поворота, а там уже останется всего километров 8 по узкоколейке и 3 по лесу. Котлас, кстати, не понравился нам совсем. Некрасивый бетонно-промышленный город, трафик, пыль, вонь. Ужас.

Размышления, медленный интернет и комары не давали нам заснуть часов до 4 утра, поэтому проснулись мы поздно, в районе 11. Собрались, позавтракали и поехали искать дорогу к газопроводу. Заехали в Приводино, опросили местных жителей. Дорогу на Молодых никто не знает, по газопроводу проехать можно только по спецразрешению, но сегодня – суббота, а это значит, что проехать на джипе вряд ли получится. Оставляем джип у КПП (на нем никого нет, ворота на дорогу закрыты), берем велики, по 1,5 литра воды на каждого, пачку печенья и пускаемся в путь. А времени уже 14:15.

Дорога хорошая, укатанная, идет вдоль нескольких труб газопровода (оказывается «Труба» не одна, а их штук 5 лежит параллельно!). Собственно, это одна из основных ниток, по которой газ из Уренгоя и Ямала идет в Западную Европу. Толстая артерия Европейской энергетической безопасности! Сооружение весьма внушительное! По самому газопроводу стоят километровые столбы, начиная с 501, так что достаточно легко ориентироваться. Навстречу проехали уазики с рабочими, они чинят (или строят) эту дорогу где-то далеко. Спросили. Сегодня они уже обратно не поедут и «там» уже никого не осталось. Вообще, география тут забавная. Мы находимся на территории Архангельской области. Дорожники ездят на машинах с вологодскими номерами (это их участок ответственности), а газовики ездят на номерах республики Коми (это, собственно, их зона).

Володя крутил колеса бодро, а вот Максим и сам потяжелее и не тренировался давно, явно отстает. Местами, дорога имеет резкие перепады высот (метров 100 на 2 километра). Очень красиво, но на спусках приходится притормаживать – страшно. Обочины метров по 15 глубиной! Добрались до пересечения с бывшей узкоколейкой в 16:30. Направо уходит болотистая просека с травой по грудь. Бросили велики и пошли по ней. Потом присмотрелись – слева идет насыпь, а по ней тропа, которая и оказалась разобранной узкоколейкой вполне проезжей для велосипеда!!! Ура, возвращаемся за великами, собираем многочисленную землянику. На великах удалось проехать около 2-х км. Дальше узкоколейка не разобрана, ехать невозможно, оставляем велики и идем пешком.

Вода заканчивается, но впереди буквально в 2-х км нас ждет поселок Молодых, где у какой-нибудь бабушки из колодца мы наберем чистой водички. Погода хорошая, настроение бодрое, только шагать нам ещё далеко. Рельсы на узкоколейке не ржавые, это значит она как-то используется и может кто-то нас подкинет от поселка до места поворота в лес…

Поселок Молодых представляет собой несколько разрушенных изб. Как потом выяснилось из того же интернета, поселок был выселен ещё в 1984 году!!! Это значит, что никто нас не подкинет, никто не нальет нам водички. Однако, на наше везение, Володя обнаруживает заброшенный колодец, рядом с ним кастрюля и палка в виде крючка! Набираем в бутылки воды. Володя пьет, Максим пока нет. Вдруг ему ещё придется тащить Володю до газопровода после этой водички. По узкоколейке идти трудно. Шпалы не совпадают с нормальным шагом, ровной части насыпи справа-слева нет, кусты, трава. Периодически между шпалами глубокие дыры. Идем дальше, ориентируемся по крокам. В лес сворачиваем в 19:10. Солнце заходит в 22:00. У нас 3 часа на 6 км туда-обратно. Сначала идем по просеке в нужном нам направлении, но она быстро заканчивается. Дальше идем по хорошему проходимому лесу, где через каждые 50 метров прорублены просеки, но уже поперек движения. Раньше такой густоты просек мы не встречали. Вышли на заброшенный карьер и после него начался ад. Вырубка, плотно заросшая молодыми деревцами. Между стволами 25-30 см и так 500 м. Форсировали заболоченный ручей и ещё 1 км такой же вырубки. Последние 100 м лес хороший. Ели, березы, папоротник. Комаров не много, но лес густой, уже много времени, темновато для фотографирования и надо выбираться из леса засветло. В общем, ловить нули на GPS не получается да и времени нет.

Пытаемся оптимизировать обратный путь и берем правее, но всё та же сложная вырубка. Ручей форсируем в другом месте и здесь он весело журчит на радость нам. Выливаем водичку «из колодца в Молодых» и набираем чистой из ручья. Умываемся, немного отдыхаем. Последние 1,5 км идем по хорошему лесу, собираем на ходу чернику и морошку. На узкоколейку вышли так, что осталось идти на 1,5 км меньше, тоже радость, но солнце уже село за горизонт. У нас впереди 8 км по узкоколейке и 21 км на великах по газопроводу. У поселка Молодых построен столик с лавочками (полевой стан), ужинаем печеньем с майонезом и решаем что делать дальше. Курить все бросили, но зажигалка есть! Вспоминаем начальную турподготовку: хворост, лапник, шалаш, «один спит – второй не смыкает глаз» и всё такое. Воспоминания прерывают налетевшие комары, поэтому поспать не получится и окончательно решаем идти пока хоть что-то видно.

Как хорошо, что мы поехали на Север, а не на Юг. Совсем полной темноты не было! Уже к 0:20 мы вышли к газопроводу, сели на велики и потихоньку поехали. Дорогу видно не очень хорошо, но всё-таки ехать можно. Максим приехал позже, но всё-таки пересек финишную прямую в 2:15. Итак, взятие точки заняло ровно 12 часов. А выспаться перед обратной дорогой мы поехали в любимый Великий Устюг.

В результате N61°E46° на сегодняшний день является нашей самой сложной точкой из всех, которые мы когда-либо посещали: 70 км пути, из которых 24 – пешком, 30 км по темноте (хотя у Володи была, пожалуй, не менее трудная точка на 9 часов пути и 19 км на лыжах). И эти трудности сегодня приключились, во многом, благодаря недостаточно внимательному планированию.

Судя по всему, узкоколейка таки используется для вывоза леса. Наверное, можно приехать в Удимский, стрельнуть там «пионерку» и доехать так, что останется просто 2,8 км по лесу. А в рабочий день можно подъехать по газопроводу до пересечения с узкоколейкой на своей машине или с рабочими на вахтовке. Труднопроходимую вырубку в лесу, кстати, тоже можно обойти. Крюк будет всего метров 200-300. Когда будем обходить точки по второму разу, обязательно так и сделаем.

P.S. Стоит ли говорить, что планируемая легкая прогулка стала для нас серьезным приключением, что мы были полностью удовлетворены и дополнительные кроки на находящиеся по дороге другие конфлюентные точки в этот раз нам не понадобились.

Данные посещения:

  • Пробег (время) от гостиницы: 33 км (40 мин)
  • Расстояние по прямой от парковки: 25,3 км
  • Пройденное (пешком и на велосипеде) расстояние (время) до точки: 37 км (6 ч)
  • Время на точке: 20.30
  • Высота: 170 м
  • Особенности пути: дорога вдоль газопровода, разобранная узкоколейка, лес, комары
  • Погода: небольшая облачность, +20°C.

English

25-Jul-2009 – Harm of facile optimism

Continued from confluence 61°N 48°E.

Confluence 61°N 46°E is located in 2.8 km from narrow-gauge railway (NGR) Udimskaya–Molodykh. There is a lot of information concerning this NGR in Internet, but we don't find easy ways. We didn't investigate this topic because Maxim said “this NGR was dismount long ago so we will easily drive onto it by my 4WD car”. Unfortunately everything has gone in a different way. Yesterday, when we passed Krasavino, we tried to find another tail of this “unmount” railway, but we didn't find it, we only learnt it was really unmount, but it's passable only for tractors. Actually it was not something new or wonderful, we hardly expect to cross the border between Vologda and Arkhangel'sk regions by car onto secondary road. Regional border is often the most insuperable obstacle. Therefore two ways left. Either via Udimskiy and further on along NGR or along Ukhta–Torzhok gas pipeline. Last night we spent in a hotel in Kotlas town and almost all the night was devoted to solving this problem. We were finding arguments browsing in Internet from mobile device. According to Wikipedia, Udimskaya–Molodykh NGR is an active railroad, and it has supposedly timetable of regular timber-carrying and (attention!) passenger service! That means we couldn't drive by car and either we have to know timetable or to find handcar. All that looked quite difficult and we made commitment to gas pipeline way. It should be a road along pipeline and we possibly drive there till the turn to NGR, and after that it will 8 km left along railroad plus 3 km by forest... By the way, Kotlas made unpleasant impression, unattractive concrete-industrial town, traffic, dust... awful.

Our meditation, slow Internet connection and gnats didn't allow us to fall asleep up to 4 am, that's because we awoke too late, near 11 am. We prepared for a journey, had breakfast and set off for searching the road to the gas pipeline. We drove into Privodino (there are some oil and gas complexes there) and asked local citizens. Nobody heard about Molodykh settlement and the road there, but one can drive along pipeline with special permission. Permission is not difficult to obtain but in working hours. Today is Saturday and it meant we had less chances to drive by car. We left the car near check-point and the bar. We prepared bikes, took packet of biscuits and 1.5 liters of water for each of us and started riding. It was already 2:15 pm.

The road is quite good and smooth. It runs along pipeline (it turned out there are 5 parallel tubes there!). Actually it is main run of tubing where Urengoi and Yamal gas runs to the Western Europe. Great artery of European energy security! Very impressive. There are kilometers signs along tubing, we started from 501-st (measured from Ukhta, Komi Republic) and it was easy to control the distance. We met several special cars (UAZ) with road workers. They repaired (or built) this road somewhere far from here. They could drive no longer from there this day. Generally speaking there is very interesting “geography” here. We are in Arkhangel'sk region. Road workers uses Vologda region vehicles (according license plates), so it is segment of their responsibility, while gas pipeline servicemen drives by Komi lorries (actually it is their responsibility).

Vladimir treadled swiftly, while Maxim dropped behind, so he more heavy and had no training. Somewhere the road has sharp height drops (may be 100 meters per 2 km). That was very nice but slightly frightfully, so the road has deep wayside trench (up to 15 m) and we had to slow down. We reached the intersection with former NGR by 4.30 pm. There is visible boggy path going to the right. We left our bikes in high grass and walked along the path. Soon at the left hand side we noticed small embankment, it turned our quite plane and straight trace of railroad. Wow! We can easily ride here!! We returned to our bicycles, having picked up many wild strawberries. We could ride more 2 km till the the place where NGR wasn't unmount, further on we had to walk.

Our stock of water run out, but there are Molodykh settlement in 2 km ahead, and of course, some babushka (old woman) will supply us with fresh water from the well. Weather was good, we were cheerful, only walking distance is still large. The rails were nut rusty, hence the railway is being used, and maybe someone will pick us up to the necessary turn.

Molodykh was a collection of wreck houses (izbas). As we have found out later (from the same Internet) this settlement was evacuated as early as 1984! Therefore nobody gives us a lift, nobody gives us any water. Fortunately, Volodya found abandoned well, there were a pot and a hook-form stick near it. We filled one bottle. Volodya drunk this water, but Maxim didn't. Suppose what if he needs to carry Volodya to the pipeline after this boggy suspicious water? It was difficult to count the tires so the distance between them didn't fit to human step. There was not plate embankment near the railway, only bushes. Sometimes there were giant deep holes between tires. We walked and walked being guided by satellite maps. Finally we turned to the forest towards confluence. It was at 7.10 pm. Sunset at 10. We had 3 hours for 6 km round trip to the confluence. At fist we walked onto loggers path in right direction, but soon path ended. Then we walked by well-passable forest, there were lot of loggers paths perpendicular to our bearing. We've never seen such dense net of loggers paths. Then we passed abandoned old sandpit. It was terrible what was farther! There was old clearing with the densest undergrowth of aspens. There was only 25-30 cm between stems... it continued about 500 m. Then we overcame boggy brook and then it was almost 1 km of such a dense forest. But there was a good forest last 100 meter, spruces, birches, fern. There were not many gnats, and it was already slightly dark for photographing. We had to get out of the forest before night so we had no time for confluent dance (to catch zeros).

We tried to optimize back way and held course slightly to the right, but there was the same dense clearing. But we forced a crossing the brook in another place, and at that place it purled joyfully. So we poured out water from Molodykh's well and took fresh water from the brook. We washed ourselves and had a rest. Final 1.5 km before NGR we walked onto good forest and picked bilberries and cloudberries on the run. We reached NGR in more eastern place than we left it, so to our joy it shortened our way for 1.5 km. But the sun already disappeared from the scene. We had to walk 8 km along railway and them ride 21 km along pipeline. There was a table with benches near Molodykh settlement (rest place for loggers?). There we had supper (biscuits and mayonnaise) and thought what to do next. We remembered our outdoor activity training (make fire, sleeping in wild nature without tent etc). Our reminiscences were interrupted by arriving gnats. So we rejected our thoughts about overnight stay and finally decided to walk as soon as something is visible.

It is lucky that we drove to the North (not to the South). There was not complete darkness! We already got in gas pipeline by 0.20 am (26-Jul). It was night, but the road was visible enough for riding and we slowly rode towards Privodino. Maxim finished later than Vladimir, but he could be in time by 2.15 am, thus confluence adventure took exactly 12 hours! We headed to our lovely Velikiy Ustiug to have a good sleep before long back way.

As a result, by nowadays the confluence 61°N 46°E is the most difficult CP we've ever visited: 70 km of total way, including 24 km of walking and 30 km in darkness (although Vladimir's visit may be the same difficulty: 9 hours in winter, 19 km of total skiing path). It should be noted that today's adventures happened mostly due our inattentive planning.

Apparently, yet narrow-gauge railway is really used for timber transportation. Probably one can drive in Udimskiy, find a handcar there, and reach the place in 2.8 km from the confluence. From another hand, in working days one can dive along gas pipeline (either by own car or with road workers). It is also possible to get round those difficult dense undergrowth in clearing, it may be only 200-300 m detour. When we will inspect confluence points in second time, then we'll be more smart.

PS. It isn't worth saying that easy journey we planned before became very serious adventure. We were absolutely satisfied and additional maps for other confluence points on our way were unclaimed.

CP visit data:

  • Driving distance (time) from the hotel: 33 km (40 min)
  • Straight distance to the parking: 25.3 km
  • Walking and riding distance (time) to the CP from the parking: 37 km (6 h)
  • Time at the CP: 20.30
  • Altitude: 170 m
  • Path conditions: road along gas pipeline, unmounted narrow-gouge railway, forest, gnats
  • Weather condition: partly cloudy, +20°C


 All pictures
#1: North view
#2: East view
#3: South view
#4: West view
#5: GPS reading
#6: Точка старта у шлагбаума/Start from check-point
#7: Riding
#8: Вот он какой, газопровод!/Here it is...gas pipeline
#9: Вот так находка!/Here is NGR tail
#10: Брошенный поселок/Abandoned settlemnet
#11: Еще 2 км по шпалам/Counting tires... more 2 km
#12: Великий Устюг/Velikiy Ustiug town and Sukhona river, 30 km from the CP
ALL: All pictures on one page (broadband access recommended)