W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Kostromskaya oblast'

2.1 km (1.3 miles) SSW of Stepanovka, Kostromskaya oblast', Russia
Approx. altitude: 181 m (593 ft)
([?] maps: Google MapQuest Multimap world confnav)
Antipode: 59°S 135°W

Accuracy: 25 m (82 ft)
Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: North view #3: South view #4: West view #5: GPS readings on the CP point and on the start point on the bonnet/Показания GPS на точке и на старте, на капоте машины #6: The dry path of the road/Сухой участок дороги #7: Maxim is 60 m from the point #8: The ice on the creek #9: Our 21 km track from the satellite view

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  59°N 45°E  

#1: General view, to the East

(visited by Vladimir Chernorutsky and Maxim Zakharenko)

English narrative

Рассказ по-русски

23-Apr-2006 -- 21 км пешком, но можно и доехать!

Это вторая часть нашего путешествия по всем конфлюентным точкам Костромской области, начавшаяся с посещения точки N58E42. После точки N59E46 мы едем к трассе Р157 и далее до Верхнеспасского и там прощаемся с Димой Волгиным, остальные точки нам предстоит покорять уже вдвоем.

Схема дорог Костромского края напоминает дерево: ствол (направленный с юго-запада на северо-восток) и несколько веток, отходящих, в основном на север и крона маленьких дорог в северо-восточном углу. Большинство веток-дорог и крона обрываются у границы области, не переходя в соседние Вологодскую и Кировскую области. Поэтому, перемещаясь от точки к точке надо вернуться назад на «ствол», проползти по нему и далее проехать по одной из веточек. И вот что удивительно: веток не так уж много, но каким-то чудом конфлюентные точки попадают как раз на эти ветки, а не в бездорожные просторы области, покрытые лесами, реками и болотами. Точка N59E45 была наиболее проблемной при планировании по карте, так как нужная ветка дороги вроде идет к ней с юга, но она помечена как лесная. И со спутника то же просматривалась некая теряющаяся в лесу дорога. Что это значило? Скорее всего, то, что летом проехать можно, а вот весной – только на полноприводной машине. К сожалению, так и оказалось.

От Верхнеспасского мы едем по «стволу», дороге Р98 до Георгиевского. Здесь мы сворачиваем на север до райцентра Никола. В Николе асфальт заканчивается, но еще есть более или менее приличная грунтовка, по которой мы проезжаем около 8 км до Портюга. Далее мы упираемся в волны грязи и понимаем, что Форд Мондео дальше не проедет. Мы останавливаемся на краю деревни у крутого спуска к реке Межа. Внизу, на берегу, какие-то люди делали шашлык и веселились, их легковые машины были внизу, а их большой микроавтобус «Мерседес» стоял рядом с нами. Мы с Максом стали обсуждать варианты: то ли искать машину, которая нас подбросит дальше, то ли идти пешком. Пока мы размышляли, налетел холодный ветер и пошел град. Мы забились в теплую машину и уныло смотрели как на дворниках, внизу лобового стекла скапливается внушительная горка белых градин. Может отказаться от покорения? Но когда мы еще доберемся до этого Портюга? Нет! Надо идти! Я смахиваю градины дворниками, и мы решительно покидаем машину, проверяем экипировку и отправляемся в путь. GPS указывает 8,6 км до цели, что значит около 10 км пешком.

Начало пути достаточно легкое – дорога катится вниз к ручью. Хорошо, что он небольшой, и мы перепрыгиваем его. Вскоре мы выходим на ту дорогу, по которой мы не смогли проехать и которая просматривается на спутниковых снимках. Здесь дорога сухая, широкая, и по ней мы входим в большую деревню Родино. В деревне нас встретил мотоциклист. Он был слегка пьян, что и понятно – была Пасха. Мы спросили, есть ли в деревне трактор или какая-нибудь проходимая машина. «Есть, вон на краю деревни мотоцикл с коляской, а вам куда?» И тут мы поняли, что в очередной раз столкнулись с проблемой ответов на вопросы: кто мы? что мы тут делаем? и куда нам нужно проехать? Самое забавное, что мы точно знали, куда нам нужно (N59E45), но как это объяснить местному населению? В общем, люди, обвешанные приборами, картами, рациями с непонятными целями и употребляющие странные слова нередко вызывают подозрение. В результате мы сказали, что мы географы, для солидности ткнули в карту пальцем (карты тоже понимают немногие) и сказали, что нам нужно проехать 6-7 км вот по этой самой дороге, на которой мы сейчас стоим.

Конфлюенторы, поделитесь, как вы выходите из подобных ситуаций?

Ну, а у мотоцикла с коляской был севший аккумулятор, так что все переговоры были напрасны, и мы все равно пошли пешком. Надо сказать несколько слов о качестве дороги. Описывать дороги России сложно – это надо видеть, но все-таки одна иллюстрация. На дороге, особенно в лесной ее части, были такие валы грязи, что если бы мы поехали на мотоцикле, то черпали бы эти валы коляской. Когда мы уже подходили к точке, нам навстречу подъехал УАЗ. Из него вывалился мужичок. Он был сильно, очень сильно пьян. Можно сказать, что он с трудом стоял на ногах, хотя был за рулем. Мужичок попросил у нас спички. Сигареты есть, а вот спичек нет. Мы в ужасе спросили, сумеет ли он проехать дальше? «Свободно проеду, свободно проеду до Николы» – был нам ответ. На обратном пути мы всю дорогу внимательно смотрели на гигантские лужи – не утонул ли УАЗ? УАЗа не было, похоже, он действительно спокойно доехал до Николы.

Так или иначе мы добрались до точки N58°59’09”E45°00’49”, где дорога раздваивалась, одна уходила влево, другая брала правее, а нам надо было прямо, почти на север. Что ж, прямо, так прямо, пошли, осталось 1,7 км! Хорошо, что продираться по глухому лесу (и мокрому снегу) пришлось не долго. Мы попали на какие то вырубки, вышли на край поля и, наконец, достигли точки. Она располагалась недалеко от опушки в перелеске, как раз на границе нерастаявшего снега (сравните вид на запад и вид на восток).

Перекусив и отдохнув, мы двигаемся назад, правда уходим не на юг, как пришли, а на восток. Хоть небольшой крюк, зато идти заметно проще и мы быстрей выходим на дорогу.

В общей сложности этот поход занял у нас около 6 часов, из них 4,5 часа это собственно движение, общей протяженностью 21 км (на фото №5 показатель меньше, 19,9 км, но это из-за того, что иногда GPS ненадолго отключался, теряя сигнал) и полтора часа ушло на фотографирование, перекус и переговоры с местным населением. Погода за эти 6 часов поменялась бесчисленное количество раз. Шел то дождь, то снег, то град, а в промежутках выглядывало солнце и заметно теплело.

А вообще говоря, сухим летом возможно проехать по дороге на расстояние в 1,2 км от точки пересечения.

Следующая точка N59E44 была нами намечена на сегодня, но, конечно ее придется брать уже завтра.

Данные посещения:

  • Пробег (время) на машине от предыдущей точки: 106 км (1ч 50мин)
  • Расстояние по прямой от парковки: 8,6 км
  • Расстояние по прямой от дороги (не всегда проезжей): 1,2 км
  • Пройденное расстояние (время) от парковки до точки: 10,4 км (2ч 15мин)
  • Время на точке: 16.30
  • Высота 188 м
  • Особенности пути: лесная проселочная дорога, лес, вырубки
  • Погода: солнце, дождь, снег, град, +3-7°C.

English narrative

23-Apr-2006 -- 21 km by foot but it’s possible to drive to!

This is the second part of our journey through all of the confluence points of the Kostroma region, starting from the point N58E42. After visiting the point N59E46 we drive to the P157 road up to Verkhnespasskoe and there we say goodbye to Dima Volgin. The rest of the points we will conquer together with Maxim.

The scheme of Kostroma region’s roads looks like a tree. There is a trunk (from southwest to northeast) and there are some branches which go out basically to the North and there is a crown of minor roads in the northeast corner. Most of the branch roads end near a regional border, not passing into the neighboring Vologda and Kirov regions. Therefore, one needs to return to the “trunk”, crawl along it, and drive onto one of the other branches if one wants to move from CP to CP. And what is wonderful is that there are only a few branches, but the CPs hit exactly on these branches, mysteriously missing the wilderness areas full of forests, rivers and bogs. When I planned this journey on the map, the point N59E45 looked most problematic, as a road seemed to go in the proper direction, but it was marked as unpaved. The road was also visible from the satellite view, but it disappeared somehow in a forest. What did it mean? Most likely it meant that the road is passable in the summer but now it is accessible only by 4x4-drive car. Unfortunately, that turned out to be true.

From Verkhnespaskoe we drive upon the “trunk” – the road P98 up to Georgievskoe. Here we turn to the North towards the district center Nikola. The asphalt paving ends in Nikola, but there is a more-or-less decent gravel road, and we drive another 8 km up to Portyug. Further on we run up against waves of mud and realize that the Ford Mondeo can’t drive here. We stop at the edge of the village near a steep slope to the river Mezha. A group of people made barbeque below near the river bank. Their cars were below and their big “Mercedes” van was parked near us. Max and I began to discuss different options. Either we need to search for a car which will bring us farther, or we go by foot. While we were thinking, a cold wind came up and it began hailing. We hid inside the warm car and dolefully looked as a large heap of white hailstones formed on the windshield wipers at the foot of the window. Do we perhaps abandon the conquest? But when do we approach this Portyug next time? No way! We must go! I brush away hailstones with the wipers and we resolutely leave the car, check our equipment and depart. The GPS indicates 8.6 km to the target, which means about 10 km afoot.

The beginning of our path is quite easy. The road goes down to a creek. Fortunately it is narrow and we jump over it. Soon we get on the road, which we couldn’t drive on and which was recognizable on satellite photographs. Here the road is dry and wide and we enter the large village Rodino. In the village a motor-cyclist met us. He was slightly drunk, which is easily understandable because of the Easter. We ask him for some tractor or some vehicle to bring us farther. He advised us to find the motor cycle, with side car attached, at the end of the village. And we were asked about our target. At that moment we realized that again we run into problems answering questions like “who are we?”, “what are we doing here?” and “where do we want to go to?” It’s funny that we know the exact point we need (N59E45), but how can we explain this to local people? Generally speaking, people with unknown devices, with maps, with incomprehensible aims and using strange words – they often are under suspicion. Finally we said that we are geographers and poked a finger at the map for solidity. The guy couldn’t read the map, and we said we need to drive 6-7 km farther on the road where we’re standing now.

Dear confluence hunters, please share your experiences -- how do you find a way out of such situations?

Well, as for the motor cycle with side car attached, it has low batteries, so our negotiation was in vain and we go afoot all the same. It is necessary to say some words about the road condition. To describe Russian local roads is a difficult problem; you have to see it for yourself. Here is only one illustration: there were such large mud banks on the forest part of the road that if we had gone by motor cycle then its sidecar would scooped up these mud banks. When we were 1.8 km from the CP, we met a UAZ [a Russian 4x4 car]. Its driver fell out of the car, he is extremely drunk, he can hardly stand, but he can drive. He asked us for matches, he has cigarettes and no matches. We asked him if he will be able to drive farther on this road. He answered “with ease, with ease… up to Nikola.” On our way back we looked attentively into the giant pools: whether that UAZ has sunk? No, it hasn’t… it looked as if it really reached Nikola with ease.

In any case we reached the point N58°59’09”E45°00’49” where the road splits. One way led to the left, another one receded slightly to the right, but we needed to go straightforward almost to the North. Well then let’s go to the North, 1.7 km left. Fortunately we have to squeeze through the dense forest and melted snow for not too long. We got up to some clearings, then came to the edge of a field, and finally found the confluence! It is located not far from the forest edge, just at the border of unthawed snow (compare the West view and East view).

Having had a bite and a rest we head back, however we don’t depart to the South where we came from, but to the East. Although it’s longer, it’s appreciably easier, and we reach the road faster.

In total our trip took about 6 hours, of which 4.5 hours was our own personal motion for 21 km total length (on photo #5 you can see 19.9 km on our trip odometer, but sometimes we lost the satellite signals and really the exact distance was 21.1 km). One and a half hours we spent for photographing, for rest and negotiations with local people. The weather during these 6 hours has changed countless times. At one moment it was rain, at another it was hail or snow, and there was sunny and warm in the intervals between precipitations.

Generally speaking, in dry summer it’s possible to drive onto this road and only 1.2 km to go by foot.

The next point, N59E44, was scheduled for today, but undoubtedly we have to shift it to tomorrow.

CP visit data:

  • Driving distance (time) from previous CP: 106 km (1h 50min)
  • Straight distance to CP from the parking: 8.6 km
  • Straight distance to the road (unpaved): 1.2 km
  • Walking distance (time) to CP from the parking: 10.4 km (2h 15min)
  • Time at the CP: 16.30
  • Altitude: 188 m
  • Path conditions: forest dirty road, field, forest, clearings
  • Weather condition: sunny and cloudy, rain, snow, hail, +3-7°C.


 All pictures
#1: General view, to the East
#2: North view
#3: South view
#4: West view
#5: GPS readings on the CP point and on the start point on the bonnet/Показания GPS на точке и на старте, на капоте машины
#6: The dry path of the road/Сухой участок дороги
#7: Maxim is 60 m from the point
#8: The ice on the creek
#9: Our 21 km track from the satellite view
ALL: All pictures on one page (broadband access recommended)