W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Respublika Tyva

10.3 km (6.4 miles) SE of Kyzyl-Khaya, Respublika Tyva, Russia
Approx. altitude: 1889 m (6197 ft)
([?] maps: Google MapQuest Multimap world confnav)
Antipode: 50°S 90°W

Accuracy: 4 m (13 ft)
Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: East view. Mongolia in the distance / Вдали Монголия #3: 3500+ masl mounatains at the South-west / Горы >3500  м на юго-западе #4: North-west view #5: North view #6: GPS readings, 12 zeros #7: Buguzun river (U – campsite, D – driving on the riverbed) / река Бугузун (В – у лагеря, Н - едем по руслу) #8: Buguzun pass (DL – driving down) / пер. Бугузун (виды и спуск на машине) #9: Tyva boy, sacral place / Тувинский мальчик и сакральное место #10: Fauna / Беркут и яки #11: Along Mogen-Buren river (UR – bridge near Ak-Khol lake) / Вдоль р.Моген-Бурен (ВП – мостик у озера Ак-Холь) #12: State frontier post and river / Пограничный знак и река

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  50°N 90°E  

#1: North-east view. The river in the gorge / В ущелье - речка

(visited by Vladimir Chernorutsky and Valera Parshukov)

English

08-Авг-2013 – Наше путешествие стартовало 06 августа из Новосибирска в составе 2 машин и 3 семей. Проехав Новосибирскую область и Алтайский край, мы въехали в республику Алтай, любуясь далее красотами долины реки Катуни. Переночевали на турбазе Кур-Кечу. В этот день мы проехали 671 км.

7 августа мы продолжали любоваться красотами Алтая, следуя по Чуйскому тракту (который отвернул от Катуни вверх по реке Чуе). По дороге мы совершали множество остановок для фото и видеосъёмки в наиболее, на наш взгляд, красивых местах (слияние рек Чуи и Катуни, манящий рафтингистов порог "Бегемот" на реке Чуя и другие). Хотя весь знаменитый Чуйский тракт (дорога М52) представляет собой сплошную цепь красивейших пейзажей, просто глаз не оторвать. В Кош-Агаче совершили полную заправку автомобилей и направились в пос. Кокоря (свернув с М52). Этот посёлок примечателен тем, что рядом с ним расположена точка слияния N50°E89°, а ещё в нём расположен музей теленгитов Чуи. Валера думал, что в Кокоря есть турбаза, но это оказалось неправдой. Если и она была, то давно закрыта. Закрыт был и музей, однако мы раздобыли телефон его директора, и появилась надежда посетить его на обратном пути.

Далее мы едем в северо-восточном направлении по широкой долине реки Бугузун с целью найти место для лагеря. Такое место находится примерно через 25 км, в точке N50°03'22'' E89°14'11''. Как раз около брода. Тут есть и вода, и небольшой лесок. Ставим палатки. С учётом осмотров достопримечательностей Чуйского тракта мы проехали 261 км.

8 августа наступил третий, решающий день штурма точки N50°E90°, до которой отсюда ещё 55 км по прямой через горы. Мы стартовали в 7 утра и сразу совершили брод через Бугузун. Около 10 км дорога не представляла особых трудностей. Вокруг из-под колёс разбегались суслики. Их было так много, что величавые беркуты не особенно и обращали на них внимание. По дороге мы встретили несколько команд автотуристов-джиперов. Особенно нас впечатлила команда, направляющаяся из Сахалина в Москву, прямо скажем, «непрямоезжей» дорогою. День нашей встречи был 18-м днём их путешествия. Потом дорога разветвлялась и мы, судя по всему, выбрали где-то неудачное ответвление и несколько километров вынуждены были ехать прямо по руслу реки, медленно переваливаясь через валуны. (Надо заметить, что на обратной дороге мы всё же нашли по правому берегу более надёжный и безопасный путь).

Наконец, мы вырвались из речного плена и начали крутой взлёт на перевал Бугузун (N50°11'14'' E89°24'37''). Высота перевала примерно 2610 м, расположен он на Сайлюгемском хребте, по которому тут проходит административная граница республики Алтай и республики Тыва. Данная дорога – единственная, соединяющая эти два соседних региона РФ, поэтому тут относительно оживлённое движение.

Спуск с перевала выглядел страшновато. Грязь и каменюки. Но Валера опытный водитель, ему не впервой пробиваться на своей «Ниве» по условным дорогам, поэтому так или иначе, но мы без приключений преодолели ещё один небольшой перевал (2425 м) и спустились к озеру Ак-Холь, объехали его с севера и преодолели по мосту вытекающий из него ручей. Это самая северная (N50°16'31'' E89°37') точка нашего сегодняшнего маршрута. Вскоре за перевалом мы встретили небольшое стадо яков. Яки (их тут называют сарлыками) были симпатичными и любопытными.

Дорога после озера весело сбегала вдоль реки Моген-Бурен к посёлку Кызыл-Хая. Впереди открывались виды на самую высокую вершину Тувы, гору Монгун-Тайга (3976 м). Долина реки узкая, много прижимов, но здесь не надо ехать вброд, везде сделаны новые мосты. Перед посёлком река разливается и тут приходится ехать иногда по руслу проток. В сам посёлок мы не заезжаем (он остаётся на левом берегу), а продолжаем двигаться по правому берегу. Время уже 13.30, наша средняя скорость составляет 12 км/ч, а до точки еще около 12 км и сколько уйдёт на поиск дороги – неизвестно.

Мы продвинулись дальше на юг вдоль реки и когда до цели оставалось 6,5 км, мы встали перед выбором. Во-первых, можно было идти пешком 7–8 км вдоль реки. Во-вторых, искать проезжую дорогу на точку непосредственно на местности. В-третьих, можно было следовать указаниям навигатора, который нашел дорогу, ведущую прямо к российско-монгольской границе. Эта дорога выходит к границе западнее точки, и далее на восток тоже вроде идёт дорога. После небольшого консилиума мы решили действовать по третьему варианту. К границе мы выехали ещё через один перевал. На монгольской стороне были некие строения, к ним подходила дорога. На российской стороне было безлюдно. Только одинокие пограничные столбы на берегу. Госграница, судя по всему, проходит по руслу реки. Мы поехали по еле заметной дорожке, идущей прямо по кустам в русле. Так удалось проехать около 2 км. До точки оставалось 5,7 км.

Стало пасмурно. Моросил небольшой дождь. Возвращаться ко второму варианту? Но успеем ли до темноты? И как потом ехать 100 км по горам и перевалам в темноте? А если ждать до утра, то что подумают наши жёны? Словом, навалилась на нас груда неразрешимых вопросов. Поэтому мы решили немедленно отправиться к конфлюенции во что бы ни то не стало. А там – посмотрим. Сначала мы шли вдоль пограничной реки. Потом, как только позволила крутизна склона, поднялись на левый берег и почти строго по азимуту пошли на точку слияния. Холмы безлесые, все хорошо видно. За час с небольшим мы подошли к цели!

Точка располагается в Монгун-Тайгинском кожууне (районе) республике Тыва на довольно крутом склоне реки Моген-Бурен (склон в северном направлении, до реки ещё 350 м), в 1,4 км от российско-монгольской границы (граница в восточном направлении). Вокруг голые каменистые холмы, покрытые тонким слоем почвы с редкой травянистой растительностью. Средняя высота местности около 2000 м над уровнем моря. На точке слияния 1890 м. Урез воды еще на 40–50 м ниже. В 13 км на запад виден хребет с высотами 3500–3700 м.

Примечательно, что в этом месте на экране навигатора не 10, а 12 нулей! Надо заметить, что у Владимира это первая круглая точка слияния, а у Валеры – вторая. В России всего 34 круглые конфлюенции и это стала 5-ой посещенной (после N60°E30°, N60°E60°, N60°E70° и N50°E40°).

Самое удивительное, что в 1200 м от точки мы пересекли вполне проезжую дорогу. И когда мы уже ехали назад, то всё-таки нашли ответвление (в точке N50°00'20'' E89°54'46''), предположительно идущее к цели. Так что до конфлюенции этой, как это ни странно, можно практически доехать на полноприводной машине.

А дальше началась дорога домой. Темнота нас застала в нескольких километрах от Кызыл-Хая в сторону озера Ак-Холь. Тут как раз расположились лагерем новосибирцы, они уговаривали нас остаться и не ехать через опасные перевалы ночью. Но Валера был настроен решительно. Мы решили ехать, пока будет различима дорога или пока нас не свалит усталость или сон. Да и волнение за нас наших близких, оставшихся в лагере, передавалось нам. Так, потихонечку мы добрались до озера. Темнота полная! Но вдруг мы увидели катафоты машин. В свете фар мелькнули палатки. Кто-то тут заночевал. Едем дальше. Как хорошо, что всю дорогу работал навигатор – весь наш трек был подробно записан, поэтому когда было неясно, куда идет дорога или по какой из развилок ехать, мы быстро находили ответ. Владимир – штурманом, Валера – водителем. Сна как не бывало. Пролетаем перевал! Теперь вниз, и помним что подъехав к Бугузуну, надо остаться на правом берегу. И дорожка нашлась! Без любования окрестностями, без фотографирования (ибо ночь!), без болтовни с встречными туристами, с быстрой ориентировкой мы проехали обратный путь существенно быстрее. И в три часа ночи мы уже были у палаток, где нас радостно встретили!

Вот это приключение! 21 час в пути! Некоторые автотуристы проезжали этот путь за день–полтора, а мы за день туда–обратно!! Впрочем, понятно, дорога ведь не была не была нашей целью, у нас были другие задачи... А на следующий день мы всё-таки посетили Кокоринсий музей и пересечение 50°N 89°E.

Данные посещения:

  • Пробег от Новосибирска: 1025 км
  • Пробег (время) от лагеря: 93 км (8 часов)
  • Расстояние по прямой от парковки: 5,7 км
  • Пройденное расстояние (время) до точки: 6,5 км (80 мин)
  • Время на точке: 17.00 (местное)
  • Высота: 1890 м
  • Особенности пути: мокрая трава, безлесые холмы на высоте около 2000 м
  • Погода: пасмурно, временами дождь, +18°C.

English

08-Aug-2013 – Our journey started on August 6 from Novosibirsk city. Our crew consisted from 3 families and 2 vehicles. Passing the Novosibirsk region and Altay territory, we drove into the Republic of Altay, admiring the beauty of Katun river valley. We spent the night at the camp site Kur-Quechu. On this day we drove 671 km.

Next day we continued to enjoy the beauty of Altay, following by Chuya highway (M52 road), which turned away from Katun upriver Chuya). On the way we made many stops for photos and video in the most, in our view, beautiful places (Chuya and Katun rivers confluence, “Hippo” rapid on Chuya, which attracts many rafters and kayakers and other places). All the famous Chuya highway is a continuous chain of beautiful scenery, just your couldn't revert your eyes. In Kosh-Agach settlement we filled up the tanks and headed to Kokorya village (aside from M52). This village is remarkable in that there is the confluenc,e point 50°N 89°E nearby, and still here is the museum of Chuya valley Telengits. Valera thought that there is some hostel in Kokorya, but it was not true, at least that year. The museum was closed as well, but we could get the phone number of its director, and there was a hope to visit it on the back way.

Next we drove to the north-east direction along the wide valley of Buguzun river to find a place for camping. Finally we stopped at appropriate site after about 25 km, at 50°03'22''N 89°14'11''E. Just near the ford. There is the water, and a small grove. We set the tents. That day we drove 261 km because we spent much time for sightseeing.

August 8th was the third and decisive day of the assault to the confluence. CP was in 55 km away as a crow flies through the mountains. We started at 7 am and immediately forded Buguzun. We didn't meet any special difficulties for about 10 km. Here and there funny gophers scattered from under the wheels. There were so many gophers that the majestic eagles did not particularly paid attention to them. On the way we met several teams of jeepers. We were particularly impressed with the team who travelled from Sakhalin Island to Moscow. Frankly speaking that not a "straight directional passway". Day of our meeting was the 18th day of their journey. Then the road forked and we seemed to have chosen somewhere unfortunate offshoot. So we have to drive straight onto the river bed for several kilometers, slowly rolling over boulders. (It should be noted that on the way back, we did find more reliable and secure way along the right riverbank).

Finally we have escaped from river’s captivity and began steep raising to Buguzun mountain pass (50°11'14''N 89°24'37''E). Saddle height is about 2610 masl, it is located on Sailyugem ridge where the administrative border between Altay and Tyva Republics passes on. This road is the only connecting path for two neighboring regions of Russia, so there is relatively heavy traffic here.

Descent from the pass looked scary. There was dirt and awful boulders. But Valera is experienced driver; it wasn't his first time to fight his way with his Niva through off-road obstacles! So anyway we have overcome without incident another small pass (2425 m) and drove down to Ak-Khol Lake, passed it on the north and crossed the creek flowing out from the lake by a wooden bridge. That was the northernmost point (50°16'31''E 89°37'E) of out route. Soon after the pass we met a small herd of yaks. Yaks (they called here as “sarlyks”) were cute and curious.

After the lake the road gaily ran down along Mogen-Buren river towards Kyzyl-Khaya settlement. There were front views to Mongun-Taiga mountain (3976 masl), the highest peak of Tyva. The river valley is narrow, there were a lot of cliffs, but there is no need to go wading, new bridges have been done everywhere. Before the settlement river overflows and then sometimes one have to drive on branch's riverbed. We didn't enter into the settlement (it stays on the left bank), and continue to move along the right bank. Time was 1.30 pm, our average speed was 12 kmph, and it was about 12 km to the target. In that moment no one knew how much time will we spent for searching the road.

We moved further south along the river and when 6.5 km remained to the goal we were faced with a choice. First, it was possible to walk 7.5 km along the river. Second, we could search for a passable road at the real time conditions. The third option was to drive guided by the road navigator, that found some road leading directly to the Russian-Mongolian state border. This road reaches the border westerly we needed, and further to the east there was also the road probably. After a short consideration, we decided to chose the third option. On the way to the border, we drove through another mountain pass. On the Mongolian side there were some buildings, an approached road was visible as well. There was absolutely deserted on the Russian side of the frontier. The lonely boundary post is only visible. State border, apparently, passes along the riverbed. We drove along the barely visible path that runs right through the dense bushes in the bed. So we managed to drive about 2 km. It was 5.7 km left to the CP.

It became overcast and drizzling. What should we do? Back to the second option? Will we be in time before dark in that case? And how we'll be able to drive 100 km through the mountains and passes in the dark? And if we'll wait the morning, what will our wives think? In short, we fell upon a pile of unanswered questions. So we decided to go immediately to the confluence whatever it was gone. And then ... we'll see. First, we walked along the frontier river. Then, as soon as the slope steepness allowed, we ascended to the left bank cliff and then walked to the confluence almost along strict azimuth. There were treeless hills, everything was clearly visible. Little over an hour we reached the goal!

The CP is located in Mongun-Taiga kozhuun (local district) of Tyva Republic on a fairly steep slope of Mogen-Buren river (the slope is in a northerly direction, the river is in 350 m), in 1.4 km from the Russian-Mongolian state border (the border is eastward). There are bare rocky hills around, the ground is covered with a thin layer of soil with sparse herbaceous vegetation. Average terrain elevation is about 2000 m above sea level. Confluence spot is 1890 masl, while the river level is another 40–50 meters below. In 13 km to the west the range with heights 3500–3700 m is visible.

It is noteworthy that you can see 12 zeros on the GPS screen (instead of 10 zeros) at this place! It should be noted that Vladimir is the first time on the round-number confluence point, while Valera has two round CPs in his collection. In Russia there are only 34 round confluences and this became the fifth visited confluence (after 60°N 30°E, 60°N 60°E, 60°N 70°E and 50°N 40°E).

Most surprisingly, that in 1200 m from the confluence we crossed quite passable dirt road. And in our back way, we did find (at 50°00'20''N 89°54'46''E) a branch road, presumably reaching the goal. So, oddly enough, you can almost reach 50°N 90°E by an all-wheel drive car.

And then we set off back to our camp. All the way in reverse sequence. Darkness caught us a few kilometers from Kyzyl-Khaya towards Ak-Khol lake. There is just a crew of Novosibirsk residents camped there, they tried to persuade us to stay near them and not to go through the dangerous passes at night. But Valera resolutely inclined to drive further on. We decided to move while the road is discernible or while we drop with fatigue and sleep. In addition the excitement of our families remaining in the camp was transferred to us. So, little by little we got to the lake. It was total darkness! But suddenly we saw cars reflectors. Tents appeared for a moment in the headlights. Someone was staying here overnight. We were driving further. It's lucky that GPS navigator recorded our entire track in detail, so we quickly found the right way each time when the road forked. So we were well-organized crew, Vladimir as a navigator and Valera as a driver. Sleep has entirely disappeared. Finally we flew Buguzun pass! Then we had long descend. We remembered we should remain on the right bank of Buguzun river. And the track was found! Without admiring the surroundings, without photographing (so it was night!), without chatter with oncoming tourists, with a quick orientation we drove the way back much faster. And at 3 am we were near our tents where we joyfully met!

Here was an adventure indeed! 21 hours on the road! Some auto-tourists passed this way in a day and a half, and we've done a round-trip per day! However, it is clear, because the road was not our goal, we had other aims... And the next day we still visited the museum in Kokorya and nearby confluence 50°N 89°E.

CP visit data:

  • Driving distance from Novosibirsk city: 1025 km
  • Driving distance (time) from our campsite: 93 km (8 h)
  • Straight distance to the parking: 5.7 km
  • Walking distance (time) to the CP from the parking: 6.5 km (80 min)
  • Local time at the CP: 17.00
  • Altitude: 1890 m
  • Path conditions: wet grass, treeless hills on about 2000 masl
  • Weather condition: forecast, light rain, +18°C.


 All pictures
#1: North-east view. The river in the gorge / В ущелье - речка
#2: East view. Mongolia in the distance / Вдали Монголия
#3: 3500+ masl mounatains at the South-west / Горы >3500 м на юго-западе
#4: North-west view
#5: North view
#6: GPS readings, 12 zeros
#7: Buguzun river (U – campsite, D – driving on the riverbed) / река Бугузун (В – у лагеря, Н - едем по руслу)
#8: Buguzun pass (DL – driving down) / пер. Бугузун (виды и спуск на машине)
#9: Tyva boy, sacral place / Тувинский мальчик и сакральное место
#10: Fauna / Беркут и яки
#11: Along Mogen-Buren river (UR – bridge near Ak-Khol lake) / Вдоль р.Моген-Бурен (ВП – мостик у озера Ак-Холь)
#12: State frontier post and river / Пограничный знак и река
ALL: All pictures on one page (broadband access recommended)
  Notes
The borderline with Mongolia is running about 1300 m ESE of the Confluence.