W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Turkey

1.9 km (1.2 miles) S of Ortaoymak, Kahramanmaraş, Turkey
Approx. altitude: 1403 m (4602 ft)
([?] maps: Google MapQuest OpenStreetMap ConfluenceNavigator)
Antipode: 38°S 143°W

Accuracy: 9 m (29 ft)
Quality: good

Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: East view from intersection point #3: South view from intersection point #4: West view from intersection point #5: GPS view from intersection point #6: Derya & Tolga on 38N 37E point #7: Intersection point is beyond Berit Mountain

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  38°N 37°E  

#1: North view from intersection point

(visited by Derya Duman and Tolga Kanık)

English version

Türkçe

01-Oca-2007 -- 39N 36E hedefimizi tamamladıktan sonra Bünyan üzerinden Pınarbaşı'na doğu yola çıktık ve Doğu Torosları teşkil eden Tahtalı, Dibek ve Binboğa dağlarının karlı ve sarp doruklarını seyrederek Göksun'a bağlı Çardak kasabasına vardık. Artık yörenin meşhur Berit Dağı (3014 m)'nın kuzey eteklerindeydik. Macera da burada başladı. Bir batarya sorunu yüzünden dizüstü bilgisayarımızı açıp harita bilgilerimize ulaşamadık. GPS'te harita üzerine oturttuğumuz rota da bizi hayal kırıklığına uğrattı. Aksilikler peşpeşe gelmişti. Yollar yüksek sarp yamaçlardan geçiyordu ve kuzey tarafları genelde buzluydu. Geçtiğimiz yollar o kadar bozuk ve dikti ki bir süre sonra buz kazmamızla yoldaki buzları kırıp toprak dökmek ve arabayı itmek rutin bir hale gelmişti. Noktaya yaklaşabilmek için defalarca gittiğimiz yollardan geri dönüp köylülere yol sormak zorunda kaldık. Her defasında akşamın bu saatinde biz yabancıların dağın başında ne iş yaptığını merak eden köylülere yeni sebepler uydurmak zorunda kalıyorduk. Çoğu zaman verilen tarifler de tutmuyordu. Issız yerlerde beklenmedik kavşaklarla karşılaştıkça mantığımızı kullanarak çaresizce seçim yapmaya çalışıyorduk. Ancak bu vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyordu. En sonunda büyük bir uğraş sonucu noktaya 980 metre kadar yaklaşarak Ortaoymak Köyü'ne vardık. Dolaşa dolaşa dağın güney yüzüne geçmiştik. Ancak ne yazık ki 10 dakika önce hava kararmıştı. Doğrusu bu nokta bizi çok uğraştırdı. İki gündür de uykusuz olduğumuzdan kış biramızı içitikten sonra 19:30'da yorgunluktan bayıldık ve yeni yıla derin bir uykuda girdik.

Sabah 06:30'da kalkıp çadırımızı toparladıktan sonra noktaya gittik. Bu yörede arazi çok engebeliydi. Derin vadiler ve sarp zirvelerle çevrili arazide ilerlemek şimdiye kadar çok zaman kaybetmemize yol açmıştı. En sonunda Berit Dağı ve Ortaoymak Köyü manzaralı noktaya vardığımızda üzerinden dar bir patika geçtiğini gördük. Şanslıydık, çünkü noktanın 50 metre ilerisi uçurumdu. Bizim bulmak için saatlerce uğraştığımız noktanın üzerinden kimbilir kaç çoban, koyun, köpek ya da keçi geçmişti.

  • Arabayla katedilen Mesafe: ?
  • İrtifa: 1401 m
  • Sıcaklık: -8°C

English version

01-Jan-2007 -- After the succesful confluence visit at 39N 36E we headed down south with the stunning jagged steep summits of Tahtalı, Dibek, and Binboğa ranges forming the very eastern part of the entire Taurus chain. In the afternoon, we arrived in the small town of Çardak where the real adventure began. We then had the north face views of famous Mt. Berit (3014 m). Due to a battery problem encountered on our laptop computer, we couldn't check our map for a desperately needed final information of the area. Moreover, our route on the GPS appeared to be very inaccurate and disapointing. As a matter of fact, we ended up often losing our way. Every time we had to ask directions from the natives and make up a reason to defeat the suspicious looks. The roads we followed were so bad that we hit the bottom of the car countless times. It became a nuisance routine having had to push the car, or ice tool the roads to clean off the ice. We were desperately fighting with this challenge. Very eventually, we made it all the way around Mt. Berit to its southern side and found Ortaoymak village where we'd approached as close as 980 meters to the Confluence, but sadly enough, it'd already become dark. Being really tired, we welcomed the new year in our deep sleep.

We quickly put the camping gear away at 06:30 the next day morning and marched to the point. We noted a well beaten narrow trail passing right on the trail. We wondered how many wolfs, sheep, dogs, shepards, or dogs had already been wandering on this Conluence, which we spend tough hours to discover.

Continued at 38N 36E.


 All pictures
#1: North view from intersection point
#2: East view from intersection point
#3: South view from intersection point
#4: West view from intersection point
#5: GPS view from intersection point
#6: Derya & Tolga on 38N 37E point
#7: Intersection point is beyond Berit Mountain
ALL: All pictures on one page