W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Vologodskaya oblast'

E of Tikhonikha, Vologodskaya oblast', Russia
Approx. altitude: 123 m (403 ft)
([?] maps: Google MapQuest Multimap world confnav)
Antipode: 60°S 137°W

Accuracy: 16 m (52 ft)
Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: West vew, on the edge of ravine/Вид на запад, на краю оврага #3: GPS reading #4: Rivers confluence/Стрелка Старой Тотьмы и Сухоны #5: Our round trip from the boat to CP/Наш путь от лодки к точке и обратно #6: Mad billy-goat/Чокнутый козел #7: Max rows/Макс на веслах #8: on a hunting post #9: Bust of Ivan Kuskov who founded Fort Ross in CA/Бюст Ивана Кускова, основателя поселения форт Росс в Калифорнии #10: Seafarers museum/Музей мореходов

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  60°N 43°E  

#1: South view

(visited by Vladimir Chernorutsky and Maxim Zakharenko)

English narrative

Рассказ по-русски

02-Aug-2005 -- Точка чокнутого козла.

После посещения точки N60E41 маршрут нашего историко-ахитектурно- географического путешествия по Русскому Северу лежит в Тотьму. Этот город расположен в самом сердце Вологодской области, на реке Сухона. Город основан в 1137 году (что на 10 лет старше Москвы) и, несмотря на то, что он расположен вдали от морей и океанов, знаменит своими мореплавателями и покорителями Америки (фото #9). Это родина "русских Колумбов". Именно отсюда были снаряжены 20 экспедиций в Америку. Возможно, поэтому все храмы города по архитектуре напоминают корабли (фото #10). Вообще, Тотьма производит впечатление чистенького и аккуратного городка.

Плотность населения в Вологодской области составляет около 9 чел. на кв. км, а если учесть, что около 35% населения сосредоточено в двух городах на юго-западе области, то можно представить, в каком малонаселенном районе нам предстояло найти искомую точку.

Поход к точке N60E43 мы наметили на ранее утро. 2 августа мы выехали из Тотьмы в сторону Великого Устюга. Примерно в 15 км расположена деревня Медведево, с дороги ее не видно, указателей нет. Фактически мы выбрали первый проезжий правый поворот восточнее 43-го меридиана и въехали в деревню. Хоть и Медведево и стоит на реке, однако подъехать к ней не так просто: во-первых, дороги практически нет, во-вторых, деревня отделена от реки полосой кустов, скорее всего заливаемой в половодье. Все же нам удалось найти подъезд почти к самой реке. Выйдя на берег, мы увидели, что до точки еще 2,2 км.

Реку нам предстояло форсировать, а плавсредств у нас не было. Опрос нескольких рыбаков дал неутешительные результаты. На противоположном берегу фактически населена только одна деревня, Слуда, и чтобы к ней переправиться надо пройти еще 1 или 2 км вверх по Сухоне и искать лодку напротив Слуды. А если лодки нет, то надо как-то докричаться до противоположного берега и тогда, возможно, кто-то к нам приплывет. Такой сценарий показался нам малоперспективным. И тут на наше счастье мы заметили одного местного рыбака в лодке. Сей пожилой мужчина отказался нас перевозить, но, сообщив, что утренняя рыбалка закончена, предложил нам воспользоваться своей лодкой. Володя (так звали рыбака) выдал нам ключи от замка, который вешается на цепь, скрепляющую лодку, весла и береговой кронштейн. Итак, мы отплыли, пересекли реку (фото #7), нашли более или менее крупное бревно и прикрепили лодку к нему.

Сначала нам надо было преодолеть весьма крутой подъем через плотные кусты. Затем мы шли практически по прямой то по плотному молодому лесу, то по небольшим полянам с травой в 1,5 метра. Наконец, мы вышли на вполне приличную лесную дорогу и по ней подобрались к точке на 60 м. Сама же точка оказалась в лесу на краю оврага (фото #1, фото #2), обрывающегося в пойму реки Старая Тотьма.

Итак точка взята, однако это не только точка слияния целочисленных координат, но точка слияния рек – в 700 метрах от точки Старая Тотьма впадает в Сухону и мы захотели выйти на стрелку (фото #4), именно там и находится деревня Слуда. Лесная дорога вывела нас к деревне и, пройдя ее насквозь, мы вышли на стрелку. Было достаточно жарко, и мы искупались в водах Cтарой Тотьмы и отдохнули.

По дороге назад начались приключения. Пройдя деревню после купания, мы разговорились с местными жительницами, которые нам сказали, что мы можем добраться до Медведево на моторке, однако вскоре выяснилось, что лодки придется ждать более часа, и мы решили идти сами. Во время нашего разговора к нам подошел козел. Одна из женщин сказала: «Это еще чей? Его нам что, для размножения прислали? Тогда чего он тут делает? Козы то вон там», – и махнула куда-то рукой. А когда мы отправились назад к нашей лодке, козел увязался за нами, не отставая ни на шаг (фото #6). «Для размножения?… Хм…», – подумали мы. Максим, решив, что у козла есть хозяин и если мы его уведем, то «за козла придется ответить», всеми силами пытался его прогнать. Безрезультатно. Что только мы не предпринимали: и пытались скрыться от него в глухом малиннике, и просто убежать и побить его палкой – все без толку. Он только становился агрессивней. В этот момент мы обнаружили, что у нас пропал ключ от лодки и теперь наше положение может сильно осложниться. Мы поспешили назад в деревню. Мы разделились: один пошел искать ключ к реке, где мы раздевались, другой сдавать козла местным жителям. Ключ, как ни странно быстро нашелся, а вот сдать козла оказалось не так просто, никто не хотел признавать его своим. Более того, скрывшись во дворе одного из домов и выйдя с противоположной стороны двора, мы думали, что обманули козла, но он сумел резво обежать несколько домов и уже приближался к нам с противоположной стороны. Тогда мы рванули назад в сторону указанной хозяйкой двора дороги, по которой мы все-таки оторвались от этого представителя домашней фауны и быстро достигли реки. Какой же он козел этот козел!

Как часто бывало в наших путешествиях, обратный путь (фото #5) мы шли по старой, но вполне проходимой дороге. Каким же простым был путь назад! Но дорога заканчивалась в 300 м от лодки и найти эту дорогу с реки было бы крайне затруднительно. Для будущих путешественников можно порекомендовать выйти к опоре линии электропередач (она стоит прямо на правом берегу Сухоны) и от нее двигаться по тропе на юго-запад.

Переправившись назад, мы сдали лодку ее хозяину и уехали назад в Тотьму, осматривать местные достопримечательности. И все же этот чокнутый козел сумел нам насолить: в процессе беготни был потерян мобильный телефон, что, впрочем, не могло сильно омрачить нашего успешного похода к точке N60E43.

Продолжение следует в точке N61E42.

Данные посещения:

  • Расстояние по прямой от дороги: 2,5 км,
  • Пройдено пешком: 3,0 км, на лодке 0,4 км
  • Время: 65 мин,
  • Высота 133 м,
  • Особенности пути: река, заросшая вырубка, лес, поляны с высокой травой
  • Погода: сначала мелкий дождь, потом облачно.

English narrative

02-Aug-2005 -- Mad billy-goat point

Having visited the point N60E41 the route of our historical-architectural-geographical journey to the Russian North led us to Tot’ma. This town is located in the heart of Vologda region, upon Sukhona river. The town was founded in 1137 (10 years older than Moscow!). It’s amazing that a town situated far from seas and oceans is famous for its seafarers and explorers of America (pic #9). It is the mother of “Russian Columbuses”, because twenty Russian expeditions to America started in Tot’ma. That’s why all local temples look like sea-ships (pic #10). Generally speaking, Tot’ma has an impression of a quite clean and friendly town.

The population density of Vologda region is approximately 9 persons per square kilometer. And if one takes in account that 35% of population live in two largest cities in South-West then one may imagine in what thinly populated area we will find the target.

In accordance with our plans we drove out from Tot’ma in the morning of 02-Aug towards Velikiy [Great] Ust'ug. About 15 km past Tot’ma we chose the first right exit after crossing the 43rd meridian and drove to the village of Medvedevo. It couldn’t be seen from the road and there were no information signs. We came into Medvedevo. It is located on the river but its bank is hardly to be reached by car. There is no appropriate road and the village is separated from the river by a strip of bushes which is probably under the water in flood-time However we could find an approach almost to the bank. It’s 2.2 km from here to CP.

We had to force a crossing over this river but we weren't prepared for swimming. Questioning of local fishermen gave us unfavorable response. Really there is the only habitable village on the opposite bank, named Sluda. In order to row across Sukhona to Sluda we needed to walk up the river 1 or 2 km and find a boat opposite Sluda. And if we couldn't find any, then we'd have to shout till someone heard us and came rowing to us. This scenario seemed to be unpromising. Fortunately we noticed another fisherman in a boat. This elderly man refused to take us across the river but he said his morning fishing was over and offered us his boat for rent. Volodya (the fisherman’s name) gave us a key and a padlock and explain how to lock the boat and oars by the metal chain. So we floated off, crossed the river (pic #7), found a large log and fastened the boat.

At the beginning we had to overcome a steep bank through dense bushes. Then we went practically in a straight line through a young forest, and small glades with tall grass. Finally we reached a forest road and having followed it we approached within 60m of the point. The CP itself is in the forest on the edge of a ravine coming down to the flood-lands of Staraya [Old] Tot’ma river (pic #1, pic #2).

Well, we did it! But that point is not only an integer degree confluence but also it is river confluence point; Staraya Tot’ma flows into Sukhona at 700 m from here (pic #4). We wanted to reach that point. The forest road led us to Sluda and, having passed it we were at the river’s CP. It was hot enough, we either bathed in S. Tot’ma's waters or had a rest.

Our adventures began on the way back. We got into conversation with local women. They told us we could reach Medvedevo by motor boat but soon it turned out that it will be possible after an hour or more, so we decided to go by foot. While we were chatting a he-goat came to us. One woman said, “Whos billy-goat is it? If he was sent to us for reproduction then what the hell is he doing here? The she-goats are over there!” As we started to move back, the billy-goat began to follow us. It kept going one step behind us (pic #6). “Reproduction? Hm…” we thought. Maxim said we'd bear the responsibility for this goat and we must return it to its owner. Max made several hard attempts to banish this mad domestic animal. Unsuccessfully! We tried to run away from him, hide in thick raspberry-bushes, hit him with a stick… Everything in vain! The billy-goat became more aggressive! In that moment we revealed we had lost the fisherman’s key. The boat was locked, and our position might become much worse. We rushed back to Sluda and split our team. One of us went to the river’s bank to find the key while another tried to hand the billy-goat to local citizens. Strange to say the key was found very quickly in our swimming place but to get rid of that mad goat was a large problem. Nobody wanted to own it! Moreover, having hidden in someone’s backyard we thought we could cheat the billy-goat, but it could run around several backyards very quickly and ran to us from the opposite side. Then we got off with a jerk to the other gate towards the road that some kind woman showed to us. We ran as fast as possible!

As was often true in our travels, the return route was easy (pic #5). It was on an old but quite passable road which ended 300 m before the boat, so the road couldn’t be seen from the river. For the next confluence visitors we recommend starting from the electricity line pylon (it stands directly on the right bank of Sukhona) and from there search for the path to the South-West.

We crossed back over the Sukhona, returned the boat and went back to Tot’ma for sightseeing. Nevertheless that mad billy-goat did a bad turn: in our running exercises a mobile phone was lost, but it couldn’t spoil our successful CP hunting.

To be continued at the point N61E42.

CP visit data:

  • Straight distance to CP from the road: 2.5 km,
  • Walking distance: 3.0 km, rowing distance: 0.4 km
  • Walking time: 65 min,
  • Elevation 133 m,
  • Path conditions: river, old felling, forest, small glades with high grass.
  • Weather condition: cloudy, light rain, then partial cloudy.


 All pictures
#1: South view
#2: West vew, on the edge of ravine/Вид на запад, на краю оврага
#3: GPS reading
#4: Rivers confluence/Стрелка Старой Тотьмы и Сухоны
#5: Our round trip from the boat to CP/Наш путь от лодки к точке и обратно
#6: Mad billy-goat/Чокнутый козел
#7: Max rows/Макс на веслах
#8: on a hunting post
#9: Bust of Ivan Kuskov who founded Fort Ross in CA/Бюст Ивана Кускова, основателя поселения форт Росс в Калифорнии
#10: Seafarers museum/Музей мореходов
ALL: All pictures on one page (broadband access recommended)